Mindfulness voor mensen met autisme?

Mindfulness is een manier om bewust stil te staan bij wat je voelt, denkt en ervaart, zonder oordeel. En ook zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Hieruit is gebleken dat mindfulness op verschillende manieren gunstig kan zijn voor mensen met autisme.

Prikkels, gepieker en emoties

Veel mensen met autisme ervaren prikkels intenser dan de meeste andere mensen. Geluiden, geuren of sociale situaties kunnen al snel te veel worden. Je krijgt er dan misschien wel stress van.
Mindfulness kan helpen om daar beter mee om te gaan. Door te oefenen in het opmerken van je ademhaling, lichaam of gedachten, leer je jezelf beter kennen. Je merkt eerder op wanneer je gespannen raakt, zodat je op tijd rust kunt nemen.

Ook piekeren komt vaak voor. Gedachten kunnen blijven malen. Met mindfulness leer je dat je gedachten er mogen zijn, zonder dat je erin mee hoeft te gaan. Dat kan rust geven in je hoofd.

Er zijn ook mensen met autisme die het lastig vinden hun emoties te herkennen. Uit onderzoek blijkt dat ook hierbij mindfulness behulpzaam kan zijn.

Je leert dus omgaan met prikkels, gepieker en emoties.

Hoe doe je dat dan?

Door mindfulness leer je je aandacht te richten op het moment, waardoor je minder snel overweldigd raakt. Ook kan het helpen om spanning in je lichaam eerder te herkennen, zodat je op tijd kunt ontspannen. Oefeningen zoals ademhaling, meditatie of rustige bewegingen zorgen voor meer rust in je hoofd en lichaam.

Mindfulness vraagt geen grote veranderingen van je. Juist het accepteren van wie je bent, staat centraal. Dat past goed bij autisme: het geeft ruimte om jezelf te zijn, op jouw manier.
Als je een training volgt, leer je oefeningen. Die kan je ook thuis doen. Het zijn meestal meditatie oefeningen. Hierbij kan je stil zitten, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook mindful staan of wandelen.

Zweverig? Moeilijk?

Mindfulness hoeft niet zweverig of ingewikkeld te zijn. Je kunt het stap voor stap leren en aanpassen aan wat voor jou prettig werkt. Het belangrijkste is dat je jezelf de ruimte geeft om te oefenen, zonder druk. Zo kan mindfulness een fijne manier zijn om meer balans te vinden in je leven

Wie geeft de training?

Arnold
Ten eerste is dat Arnold van der Vorst. Hij woont in Purmerend. Hij volgde een professionele opleiding voor mindfulness trainers. Maar hij is niet alleen goed opgeleid; omdat hij zelf autisme heeft, weet hij precies tegen welke moeilijkheden je aan kunt lopen.

Victor
De andere trainer is Victor Melenhorst uit Amsterdam. Hij geeft al jaren mindfulnesstrainingen in Amsterdam en Purmerend, en heeft dan ook veel ervaring. Daarnaast is hij docent filosofie. Hij is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN, cat. 1. Daardoor worden de trainingen door veel ziektekostenverzeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

Wanneer?

Er zijn nu nog geen mindfulness trainingen gepland voor mensen met autisme. Zodra wij de data hebben, kan je ze hier vinden.
Wil je alvast aangeven dat je belangstelling hebt?
Dat kan via de button hier onder.