Naast mindfulnesstrainer is Victor Melenhorst gediplomeerd coach op het gebied van hooggevoeligheid. Hooggevoeligen lopen tegen allerhande hindernissen aan in het leven.
* Last van lawaai en drukte, maar toch maar mee moeten met de samenleving.
* Zeer gevoelig zijn voor sferen en de emoties van andere mensen, en je die elke keer weer persoonlijk aantrekken.
* Van kinds af aan het gevoel gehad hebben dat je overal een beetje buiten valt, omdat die anderen zo anders zijn.
* Meer tijd nodig hebben dan anderen om na drukte te herstellen.

Er zijn hooggevoeligen die zich maar liever terugtrekken. Maar anderen zoeken de drukte juist op … om daarna extra overprikkeld te zijn.

Van last naar talent

Hooggevoeligen of hoogsensitieven worden vaak Highly Sensitive Persons (HSP) genoemd. Als jij vermoedt dat je hooggevoelig bent, of je hebt deze diagnose gekregen, is het misschien een goed idee begeleiding te zoeken. Zodat je meer inzicht krijgt in wat het betekent om hsp te zijn. En er beter mee om leert gaan. Dat laatste kan verrassend uitpakken. Want hoeggevoeligheid is niet alleen een last. Als je ermee kunt omgaan, blijkt het juist een heel mooi talent te zijn. Het zou zonde zijn daar geen gebruik van te maken.

Coaching

Coaching bestaat uit individuele gesprekken, maar ook uit praktische oefeningen. Bijvoorbeeld meditaties en energetische oefeningen (afkomstig van reiki en qi gong) om meer in je kracht te komen. Of om oud zeer te verwerken, dat bijna elke hooggevoelige heeft opgelopen in het leven.
Ook is het mogelijk om onder lichte hypnose op zoek te gaan naar de bronnen van dat oude zeer, en er op milde wijze mee in contact te komen. Zo’n sessie heet een ‘zielenreis’. Je duikt dan onder begeleiding je diepste onderbewustzijn in. Dit kan meer inzicht geven in problemen die je steeds weer tegenkomt. Maar het kan ook voeding geven aan wie je werkelijk bent, en waar je goed in bent. Veel hooggevoeligen hebben baat gehad bij zo’n zielenreis.

Individueel of groepstraining?

Coaching gebeurt meestal individueel. Maar als mensen aangeven dat zij wel een groepstraining speciaal voor hooggevoeligen willen, dan organiseert IthakaWorks die zodra er voldoende deelnemers zijn. Dus laat het maar weten als je daar belangstelling voor hebt.
Als je meedoet aan een reguliere mindfulnesstraining zal de focus niet speciaal op hooggevoeligheid liggen. Maar als je vooraf aangeeft dat dit voor jou een belangrijk onderwerp is, zal er rekening mee worden gehouden.

Kosten

Een individuele sessie voor hooggevoeligen duurt 1 uur of 1,5 uur. Hoe lang jij nodig hebt, bekijken wij in onderling overleg. Dat geldt geldt ook voor de hoeveelheid sessies.
De kosten zijn €70 voor een uur en €100 voor 1,5 uur, beide incl. 21% btw.

Susan Marletta Hart

Victor Melenhorst is als hsp-coach opgeleid door Susan Marletta Hart. Zij is een van de meest vooraanstaande Nederlandse deskundigen op dit gebied, en auteur van meerdere toegankelijk boeken hierover. Bijvoorbeeld de bestseller Leven met Hooggevoeligheid. Victor en Susan hebben nog altijd regelmatig contact, en werken soms samen.