Mindfulness voor 50+

Mindfulness voor 50+

Mindfulness voor 50+

Slider

Mindfulness training voor 50+

IthakaWorks verzorgt mindfulnesss trainingen voor 50+

Samenwerking met HOVO

IthakaWorks verzorgt van tijd tot tijd een mindfulness training speciaal voor 50+, soms in samenwerking met HOVO Amsterdam, de cursusaanbieder van de Vrije Universiteit voor iedereen vanaf 50. Deze trainingen worden gegeven door Victor Melenhorst.
Juist in deze tijd van onzekerheid en grote veranderingen, kan mindfulness helpen om stabiel te blijven. De volgende training voor 50+ start op 2 maart, en is volledig online. U hoeft hiervoor geen speciale kennis van computers of internet te hebben.

Wetenschap

Enkele aspecten van de boeddhistische filosofie blijken nauw aan te sluiten op inzichten van de hedendaagse psychologie en neurologie. De combinatie van deze twee kennen we tegenwoordig onder de naam ‘mindfulness’. 
Door deze oosterse achtergrond vrezen sommige mensen dat mindfulness zweverig is, maar dit is onterecht. Sterker nog: er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en daaruit blijkt dat deze methode de innerlijke stabiliteit daadwerkelijk vergroot. Dit kan helpen om met meer rust en tevredenheid in het leven te staan.   

Waarom een mindfulness training voor 50+?

Als u deelneemt aan een reguliere mindfulness training, zal de nadruk liggen op de reductie van werkstress. Ook in deze training komt het onderwerp stress aan bod. Maar daarnaast is er volop aandacht voor zaken die juist veel 50-plussers bezighouden. Denk aan ouder worden, ziekte, verlies of innerlijke onrust. Maar ook aan genieten van de mogelijkheden die juist deze levensfase biedt; jezelf bevrijden van belemmerende overtuigingen; minder gevoelig worden voor de waan van de dag. En uiteraard zal er veel aandacht zijn voor de lastige emoties en gedachten, die wij waarschijnlijk allemaal soms ervaren door de coronacrisis. 
Maar ook voor wie al ‘goed in zijn/haar vel zit’ kan mindfulness een toevoeging zijn. De training is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor persoonlijke groei door meditatie, en de integratie daarvan in het dagelijks leven. 

Onderdelen van het programma zijn:

– U zult leren mediteren. Dit kan op een meditatiekussen, maar ook op een stoel of liggend op een mat. 

– Lichte yoga. Deze oefeningen zijn aan te passen voor vrijwel elke lichamelijke gesteldheid.

– Beter leren omgaan met stress, gepieker, lastige emoties en lichamelijke ongemakken.

– Zelfacceptatie.

– Leven in het ‘hier-en-nu’, in plaats van in de haast eindeloze gedachtestroom.  

– Theorie.

U ontvangt een werkboek vol praktische oefeningen om mindfulness in uw dagelijks leven te integreren. Ook krijgt u cd’s of mp3’s met begeleide meditatie- en yogaoefeningen voor thuis. Wie deze regelmatig doet, het liefst dagelijks ca. 45 minuten, zal meer aan de training hebben.


Ervaringen van deelnemers aan een eerdere mindfulness trainingen voor 50+

Hartelijk dank voor je geweldige lessen!! Met open mind ging ik er in, geen idee wat mij te wachten stond. Een openbaring, ik heb er ontzettend veel aan gehad i.v.m. mijn huiselijke situatie.”

“Hartelijk dank. Ik vond het een hele goede training.”

“Deze cursussen hebben mij  ook geholpen mijn leven beter op het spoor te zetten merk ik vooral doordat ik beter overweg kan met de zeg maar negatieve kanten van het leven en doordat ik met persoonlijke conflictsituaties beter omga.  Bedankt dus Victor.”

“Ik wil je via deze weg nog even heel erg bedanken voor de mindfulness lessen die je hebt gegeven. Sinds de stilte middag merk ik dat ik profijt heb bij het mediteren. Voor al in deze onrustige tijd vind ik het fijn om voor het slapen een half uur te mediteren. Dit helpt mij rust te vinden voor het slapen. Ik merk duidelijk verschil wanneer ik dit niet doe. Ik zit er nog over na te denken om mee te doen met de vervolg training. Dus misschien nog tot horens! Voor nu: heel erg bedankt en blijf gezond en mindful in deze hectische tijd.”

Twijfels?

Twijfelt u of mindfulness iets voor u is? Stuur gerust een bericht met uw vraag via de contactpagina. U kunt zich daar ook aanmelden o.v.v. ‘mindfulness 50+’. 
Of bel met trainer Victor Melenhorst op nummer 06 1948 76 85. Vragen staat vrij, en verplicht u tot niets.

Locatie

De training die op 2 maart 2021 begint, wordt online gegeven. Als er weer trainingen op locatie mogelijk zijn, zal dat gebeuren in De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling, Weesperzijde 79a, 1091 EJ Amsterdam. Dit fraaie centrum ligt nabij de Amstel, op loopafstand van metrostation Wibautstraat.
De locatie is zeven keer in een zaal op de begane grond, en twee keer op de eerste etage, alleen bereikbaar via een trap.

Aantal deelnemers

Minimaal vijf, maximaal veertien.

Data en aanmelding

2 maart t/m 20 april 2021 , elke dinsdag van 13.30 – 15.45 uur.

Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor een telefonisch kennismakingsgesprek met de trainer.


Corona

In de winter en voorjaar van 2021 worden alle cursussen online gegeven. Hopelijk kunnen we daarna weer terecht in De Ruimte. Zowel de entree als de meditatiezaal zijn daar royaal van afmeting. Anderhalve meter afstand houden is er dan ook geen enkel probleem. En natuurlijk zorgen wij dat alles hygiënisch schoon gehouden wordt, zodat u veilig de sessies kunt bijwonen. 

Maar wat gebeurt er het coronavirus weer de kop op steekt?
Als halverwege een training op locatie een nieuwe lockdown wordt afgekondigd, zullen we online doorgaan. Wij hebben hiermee inmiddels ruime ervaring opgedaan, en de reacties van de deelnemers zijn unaniem positief. 

Wij gebruiken een interactief programma, zodat er groepsgesprekken mogelijk zijn.
U heeft daarvoor een laptop, pc, tablet of smartphone nodig met een microfoon en een webcam. 

Verstand van computers of internet hoeft u niet te hebben. U ontvangt na aanmelding duidelijke instructies over hoe het allemaal werkt. Als dat nodig is zal de trainer u telefonisch helpen.